söndag 29 oktober 2017

Nu får det väl ändå vara nog!

Vad är det här för dumheter? Varför håller folk på att spöka ut sig och låter sina ungar springa runt på nätterna och pressa folk på godis med hot om diverse repressalier för de som inte ger något. det är ju utpressning!

Att folk inte skäms!

Jag läser i dagarna, på bland annat detta sociala media, om att det har dykt upp något nytt i Sverige,  "ett Halloween helvete", och ungar som "går Halloween" är bara "för mycket".

De knackar helt fräckt på vilken dörr som helst och ingen verkar veta vilken dag som gäller så detta pågår i flera dagar.

Ska vi verkligen importera nya helger och fira dem hur som helst?

... och "vart har kristendomen hade tagit vägen?" brukar det ju frågas om i olika media särskilt runt Jul. "Vår" religion, "våra" seder och "våra" bruk.

Inte får man väl ändra på våra gamla fina traditioner???

Prästerna skallar högljutt om att ”De små skolbarnen ska lära sig på djupet varför man firar jul och varför man firar påsk.” Andra säger att Halloween "förolämpar" folk som vill hedra allhelgona och bara minnas de som går bort.

Bara de som uttrycker sitt deltagande i detta utländska elände kallat Haloween, genom att tydligt ställa fram diverse attiraljer som självlysande skelett och urkarvade pumpaskallar med ljus i, får störas med denna dumhet och hutlösa tiggeri.

Man får verkligen inte gå runt utklädd till spöke och tigga godis. Det är ju bara för hemskt👻!!

Det är bara det...

...att när man till exempel läser skildringar av äldre dagars jul är det påfallande hur liten roll som det religiösa har spelat och hur lite det faktiskt är en "svensk" tradition. Och Jul är bara ett exempel av många.

När kristendomen spreds över världen, spreds också traditionen att fira jul "till minne av Jesu födelse". När kristendomen så till slut kom ändå upp till oss i Norden, runt 1000-talet, firade man här, ungefär vid vintersolståndet, redan en annan typ av fest som vi kallade för "jul". (Det var inte midvinterblotet, den låg senare i almanackan även om många tror det var den festen).

Fler av våra gamla traditioner började nu anammas och ändras i Sverige för att de skulle passa kristendomen och de införde att vi skulle fira den så kallade "kristna julen". Man kan ju inte annat än imponeras  av kyrkans marknadsföringsavdelning.

Sedan dess har även julfirandet förändrats en hel del, många nya traditioner har tillkommit samtidigt som allt fler av de gamla traditionerna försvunnit.

Jultiggeri till exempel som var vanligt förr i tiden, själva prästen i socknen brukade fara omkring och tigga sig mat. Det har ju försvunnit.

Kristna kyrkor runt hela världen firar nu för tiden Jesus födelsedag på juldagen genom att ställa upp julkrubbor och läsa högt om hans födelse ur julevangeliet, som om det verkligen var på juldagen han föddes.

Sanningen är egentligen att man helt enkelt inte har en aning om när Jesus föddes, några tror Jesus föddes den 20 maj. På andra ställen firade man Jesus födelsedag den 19 eller 20 april, eller den 28 mars, eller den 10 eller 6 januari.

Nu för tiden delas "julklappar" med dyra saker i ut som om den sista dagen var nära och den som strör mest saker omkring sig har vunnit. Förr i tiden var en julklapp i Sverige ett vedträ som man smög fram till grannen och kastade in genom dörren för att sedan försöka komma undan oupptäckt i natten, på vedklabben var ofta fäst en småelak dikt eller ramsa.

Sanningen är att allt det som vi idag betraktar som helsvenskt egentligen, från början, är importer och influenser utifrån. Allt vi kallar "svenska traditioner", har varit något nytt och oprövat i början.

Det kommer nya influenser utifrån hela tiden. Även dessa nymodigheter blir "typiskt svenska" bara åren får gå och det som vi från början betraktat med skepsis och misstro blir så småningom "en gammal fin svensk tradition".

🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃

Så glad Halloween på er allihop, nya och gamla svenskar i vårt vackra land!

Passa på och njut av livet. Glöm inte att fira alla våra svenska traditioner i denna värld som ständigt förändras.

Minns bara att det som är nyheter idag kan vara typiskt svenskt i morgon. Traditioner kommer och försvinner och hela tiden blir vi bara äldre och klokare.

Det kan vi i alla fall hoppas!

#Halloween #VågaUtvecklas #NyttÄrKul #SvenskaTraditioner

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar