onsdag 9 januari 2013

20132013-01-07 dags att börja jobba igen. Fem dagar blev lång ledighet i år och vad jag förstår kommer det vara så två år till, bra för arbetstagare men inte lika bra för arbetsgivaren. I år kommer jag jobba lika mycket för Karlstads kommun som för drifts- och servicenämnden. Informationssäkerhet kommer bli mitt arbetsområde.

Tillbaka i sadeln igen alltså.

På tal om sadel har jag hittat nya cykelkläder som jag förhoppningsvis snart kan beställa :)
Tisdagen inleddes med att jag utmanar mina kollegor att komma igång, jag lovar ställa upp som vägledare om de vill hänga med och träna på onsdag luncherna fram till den 30/3. Funktionell träning står på agenda. Jag vet, det är ett slitet uttryck.


Fick frågan av en vän, ”vaddå funktionellt!? Det känns luddigt?”

Funktionell träning är anpassat för varje individ. När man säger att något ska vara funktionellt så måste man ju se till vad som är funktionellt för just den personen. Hur får man den då funktionell för en grupp människor? Det är liksom det som är min utmaning till mig själv, hur kan jag hjälpa mina vänner på jobbet att få en bra träning just för dem?


Ja till att börja med tror jag mig inte om att vara en PT så jag har inte heller ambitionen att fungera som det, men kanske kan jag vara en försmak? Kanske kan jag väcka någon till intresset att träffa någon av mina vänner som faktiskt är utbildade PTs när dom kommit igång och börjar bli intresserade att få ett verkligt program skrivet för dem som faktiskt ger dem en funktionell träning.

Fram till dess kommer jag utgå från mig själv, vad som fungerar för mig och hur jag tränar. Vi har ju i alla fall samma jobb allihop så ganska rätt kommer det bli även om det int blir perfekt från början. Dessutom har jag helt förmätet lovat att anpassa lite för de som är intresserade att köra lite hårdare.

Varför gör jag nu detta då?

Samma orsak som jag drog igång ”100 dagar” faktiskt, det är lättare för oss som människor att göra saker i flock då vi är flockdjur. Vi brukar säga på SATS att bästa sättet att komma igång är att hitta en träningskompis, det är precis det som är min lilla baktanke med detta, kanske kan vi få ett gäng träningskompisar att böjar köra regelbundet tillsammans?

Vi kommer köra i Stadshusets källare, det låter värre än det är för där nere finns en mycket fin träningsanläggning perfekt för lunchträning. Jag saknar genast mina kettlebells, kanske ska jag ta med dem till nästa vecka?

Det nya projektet för 2013 kallar jag för ”stark på riktigt”. Låt oss vara ärliga och sluta lura oss själva, mysträning har aldrig fungerat! Dessutom tycker jag att sitta i en maskin och frusta medan man kollar på sin biceps och grimaserar inte är vad jag kallar roligt. Jag tycker saker som turkisk press är mycket roligare.
Träffade en gammal vän i helgen, han ville ha hjälp med LCHF och träning. Det slutade med att jag gav lite tips om kosten och försökte avdramatisera det lite, det blir så lätt en religion när man nämner kost.

LCHF, bara ordet gör att många människor känner sig manade att först berätta att man har fel, sedan att det är farligt och till slut börjar predikan för att frälsa en till den sanna tron. Jag har tröttnat på det.

Kör det du vill, har du frågor om kost så kan jag berätta vad som funkar för mig, du får ta åt dig om du vill eller strunta i det, jag ger bara ett förslag men det är ditt liv.

Efter att jag pratat lite om kost så bad jag honom att fundera på just det jag skrev ovan, varför vill du träna? Vad har du för mål? Jag tror att man måste börja där. Förr i tiden tränade man för att bli bra på något. Springa fort, lyfta tungt eller hoppa högt osv. Idag tränar vi för att komma i form. Ett mycket diffust mål!
Formulera ett mål, skriv ned det och sätt det på kylskåpet och berätta för alla om det!

Många tror att de inte kan bli bra på något för att de aldrig har idrottat eller är för gamla för att komma i form. Jag vägrar gå med på det.

Jag ska nå mitt livs form innan 50 och hålla den långt upp i 60-års ålder.

Det går det vet jag, genom att träna med ett mål med min träning. Något alla borde bli bättre på. Inte bara bli av med några extra kilon eller få större armar. Det gäller bara att ta en funderare på vad du skulle vilja uppnå så kommer du att märka att träningen blir både roligare, mer allsidig och ger snabbare resultat.

Titta på både kvinnor och män som tränar kampsport, sprinters, gymnaster, simmare. De har alla en kropp som vittnar om en allsidighet. Inget är särskilt framstående utan allt är lika vältränat. Detta tilltalar många som tränar men få vet hur man ska träna för att komma dit eller är villiga att faktiskt göra insatsen (det blir ju mindre fokus på biceps och axlar då)

Jag vill att min vardagsträningen ska bli effektiv. Många verkar tro att en timme i gymmet leder till att man bränner fett eller bygger muskler. Man intalar sig själv att "jag har ju varit på gymmet idag så jag kan nog unna mig en godsak". Faktum är att många av dem inte gjort av med mer energi än om de skulle ha städat huset.

Att knalla på ett löpband i 40 min, sätta sig i en styrkemaskin (som egentligen är till för rehab) och sedan köra lite mage är inte tillräckligt för att kroppen ska anpassa sig till nya krävande situationer.

Den får helt enkelt inte tillräckligt!

Det krävs en rörelse och ett motstånd för att kroppen ska anpassa sig och bli starkare eller större. Ju större motstånd desto starkare blir muskeln och ju fler repetitioner desto uthålligare blir muskeln, enkelt!

För att muskeln ska nå sin fulla potential i en övning behövs support från muskler runt om. Dessa muskler som stabiliserar en rörelse möjliggör att de muskler primärt avses att tränas kan köra hårdare och orkar större motstånd.

Våra muskler är alltså anpassade för att jobba tillsammans för bästa effekt, inte för att inte isoleras som dom gör om man kör i maskiner.

Måste man träna flera timmar på gymmet?

Nej jag tycker inte det, kör mycket vardags motion och effektivt på gymmet för bästa resultat.

Vi ska träna effektivt. Detta blir mottot för lunchträningarna på jobbet.

Vi ska ha en kort uppvärmning, jobba med rörlighet i leder och muskler, vi kommer att träna helkropp med både tunga basövningar och komplexa övningar som t.ex. kettlebellträning erbjuder.
Mycket träning i detta inlägg, det blir väl så just nu kanske? Vi har imorgon kommit till 20% av 100 dagar, inte illa, det är nog därför jag fokuserar runt träning just nu, det är mycket sådant i huvudet.

Ok, nästa gång snackar vi något annat … kanske …
KramInga kommentarer:

Skicka en kommentar